Συντήρηση καυστήρα και γιατί γίνεται

συντήρηση καυστήρα φυσικού αερίου
συντηρηση καυστήρα πετρελαίου, συντήρηση καυστήρα φυσικού αερίου
syntirisi kaysthra petrelaioy kai fysikoy aerioy
synthrhsh kaysthra petrelaio fysiko aerio

Συντήρηση καυστήρα και γιατί γίνεται

Συντήρηση καυστήρα:

Τι περιλαμβάνει και γιατί γίνεται:

Η συντήρηση καυστήρα του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης, του συστήματος ατομικής θέρμανσης και του συστήματος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, στους καυστήρες με την χρήση του πετρελαίου το πιο σωστό είναι η συντήρηση τους να γίνεται μετά το πέρας της χειμερινής περιόδου , ώστε τα κατάλοιπα που υπάρχουν μέσα στον λέβητα να απομακρύνονται πιο εύκολα, πιο σωστά και ωστόσο να γίνονται οι μετρήσεις μαζί με τις ρυθμίσεις, με τους ηλεκτρονικούς αναλυτές της εταιρίας KANE, έτσι ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα (δηλαδή μέγιστη απόδοση, σωστή κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου ή και διπλής καύσης πετρελαίου και φυσικού αερίου). Ακόμη σε κάθε λέβητα και σε κάθε καυστήρα υπάρχει ένα ταμπελάκι με τα στοιχεία, το οποίο στον λέβητα μπορεί να βρίσκεται στα πλαϊνά  καπάκια ή στα εμπρός καπάκια ή στα πίσω καπάκια, το οποίο είναι συνήθως κολλημένο ή πιασμένο με περτσίνια και δείχνει, πόσες θερμίδες είναι ο λέβητας, η ημερομηνία κατασκευής του, ο κατασκευαστής του, το καύσιμο για το οποίο έχει κατασκευαστεί π.χ. πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή και τα δύο. Η συντήρησή του καυστήρα γίνεται μία φορά τον χρόνο για λέβητες μέχρι 400.000 θερμίδες και σε λέβητες με περισσότερες θερμίδες (πάνω από 400.000 θερμίδες) γίνεται κάθε μήνα, όπου στο λεβητοστάσιο υποχρεωτικά και βάσει νομοθεσίας υπάρχει βιβλίο συντήρησης και γίνονται οι μηνιαίες μετρήσεις και ρυθμίσεις. Επίσης αναγράφεται η ημερομηνία επίσκεψης, η ώρα και η υπογραφή του τεχνικού που έκανε την συντήρηση.  

Διάρκεια διαδικασίας κατά την συντήρηση καυστήρα:

Κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας στο λεβητοστάσιο γίνεται ο έλεγχος στον πίνακα οργάνων του λέβητα, στον κυκλοφορητή της εγκατάστασης ή στους κυκλοφορητές που μπορεί να υπάρχουν για το ζεστό νερό χρήσεως, το νερό στο δοχείο αδράνειας αν υπάρχει που χρησιμοποιείται για το μπάνιο, η καθοδική προστασία όπου χρησιμοποιείται για την αποφυγή του φαινομένου της ηλεκτρόλυσης, η πίεση του νερού σε όλο το σύστημα της θέρμανσης, ο οπτικός έλεγχος στις βαλβίδες ασφαλείας πίεσης του νερού και σε περίπτωση μη σωστής λειτουργίας τους, η αντικατάσταση τους, ακόμη και το δοχείο διαστολής ελέγχεται ώστε να έχει κι αυτό την σωστή πίεση. Επίσης κατά την διάρκεια της συντήρησης του καυστήρα γίνεται έλεγχος στους υδροστάτες του καυστήρα και των κυκλοφορητών ώστε να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν σωστά και σε περίπτωση μή σωστής απόκρισης τους να αντικαθίστανται με νέους.

Ακόμη γίνεται ο έλεγχος σε πυροσβεστήρες που υπάρχουν (σωστή στήριξη τους, αναγόμωση ή και αντικατάσταση εάν χρειάζεται).

 

Συντήρηση καυστήρα φυσικού αερίου:

Στην συντήρηση καυστήρα φυσικού αερίου γίνεται και ο έλεγχος σε ανιχνευτές φυσικού αερίου ή και υγραερίου και σε περίπτωση παρέλευσης της πενταετίας τους να γίνεται η αντικατάσταση τους όπως ορίζει η νομοθεσία.

Έλεγχος στο σύστημα απαγωγής των προϊόντων της καύσης (καμινάδα), ώστε να μην έχουμε προβλήματα κατά την διάρκεια της λειτουργίας του καυστήρα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (όπως η υγροποίηση, η κακή λειτουργία της λόγω του κακού καθαρισμού της). Στην περίπτωση όπου έχουμε σαν καύσιμο το πετρέλαιο, η καμινάδα ελέγχεται με όργανα και ο καθαρισμός της γίνεται έτσι ώστε να έχουμε την σωστή λειτουργία της, καθώς επίσης, να μην υπάρχει διαρροή από τα προϊόντα της καύσης (διαρροή διοξειδίου του άνθρακα – μονοξειδίου του άνθρακα κλπ)  .Στην περίπτωση που έχουμε σαν καύσιμο το φυσικό αέριο η καμινάδα πρέπει να ελέγχεται ώστε να μην υπάρχει διαρροή των προϊόντων της καύσης (διαρροή διοξειδίου του άνθρακα – μονοξειδίου του άνθρακα κλπ.).  

Έλεγχος επίσης γίνεται και στους επιβραδυντές που υπάρχουν μέσα στον λέβητα (φλογαυλοί), έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη οικονομία από το καύσιμο (πετρέλαιο – φυσικό αέριο – υγραέριο). Εφόσον είναι κατεστραμμένοι από φυσιολογική φθορά οι επιβραδυντές, αντικαθίστανται με νέους και η απόδοση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσής αυξάνεται, άρα έτσι έχουμε την μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο – φυσικό αέριο – υγραέριο.

Ακόμη σε κάθε λέβητα με χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου ή και υγραερίου γίνεται και ο έλεγχος στο σύστημα της στεγανοποίησης της πόρτας τους (σε επίτοιχους λέβητες ο έλεγχος αυτός γίνεται στις μονωτικές πυρίμαχες πλάκες). Στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα (κατεστραμμένο πυρίμαχο υλικό), τότε σε κάθε περίπτωση γίνεται και η σωστή επιδιόρθωση.

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι στην συντήρηση καυστήρα τα οφέλη που έχουμε είναι:

Η χαμηλότερη κατανάλωση πετρελαίου όπου μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%.

Έχουμε αύξηση της απόδοσης της εγκατάστασης καθώς επίσης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λέβητα, λόγω της απομάκρυνσης από τα προϊόντα της καύσεως του πετρελαίου.

Αρχική